Genealogische Werkgroep Kamphorst

Kamphorst, een Veluws en een Twents geslacht

Forumaanwijzingen

Vul je profiel in.

Wanneer je een community en forum hebt gevonden dat je leuk vindt en je van plan bent te blijven, is het een goed idee om je profiel in te stellen en te voltooien. Om toegang tot je profiel te krijgen, klik je op 'Profiel' boven in het forum. Dit gebied is niet veel anders dan elke andere vorm van invulvelden welke je gewend bent, echter is hier veel informatie optioneel.

Persoonlijke informatie

Samenvatting - Al je instellingen van de andere tabbladen samengevat.
Wijzig je gegevens - Bewerk je loginnaam, e-mailadres en wachtwoord.
Avatar-afbeelding - Kies een avatar die beschikbaar is of upload je eigen afbeelding. Als je je eigen foto upload, kun je een afbeelding uploaden tot 250 x 250 pixels en 50 kilobytes. Het forum zal automatisch de schaal van de afbeelding aanpassen voor gebruik in verschillende locaties.

Foruminstellingen

Lay-out - Tweak een paar forum Weergave-instellingen.
Profielinformatie - Vul de persoonlijke informatie in die je het openbaar wilt delen. Dit is ook waar je je forumhandtekening invult.
Mijn onderwerpen - Lijst van je meest recente berichten opdrachten. Handig voor het vinden van een post waarvan je je niet kunt herinneren op welk onderdeel je het geplaatst hebt
Mijn abonnementen - Lijst van onderwerpen waarvan je een abonnement hebt, daardoor ontvang je een e-mail bericht voor alle nieuwe reacties.
Mijn favorieten - Lijst van onderwerpen welke je hebt aangekruist als favoriet, zodat ze gemakkelijk te herkennen zijn in de forumlijst.
Vergeet niet om de 'Opslaan' knop op elk gewenst moment te gebruiken om wijzigingen aan te brengen in je profiel.

Antwoord op een bestaand bericht

Dus, je hebt al een tijdje op de loer gelegen in het forum, een aantal berichten gelezen en de mensen een beetje leren kennen. Je hebt zojuist iemands bericht gelezen en je hebt besloten dat je gaat antwoorden en een bijdrage gaat leveren met wat informatie van je zelf. Geweldig! Dit doe je door op een van de 'Antwoord' knoppen te klikken.

Snel antwoord - dit brengt een klein tekstvak (zonder herladen van de pagina) waar je snel een kort antwoord  kunt typen. Druk op 'Plaats bericht' wanneer je klaar bent met het typen van je reactie. Als je je bedenkt en niets wilt plaatsen, klik je op Annuleer, en niets zal zichtbaar worden voor anderen, ook niet wanneer je al tekst getypt had.

Antwoord - Dit is de standaardmethode welke je moet gebruiken als je wilt reageren in de eerste plaats op de meest recente post. De reden hiervoor is dat de onderwerpregel van je antwoord zich automatisch zal vullen met het onderwerp van het bericht waarop je reageert. In het geval dat je het je afvraagt, ja, je kunt het onderwerp ook nog aanpassen. OK, nu kijk je naar het gebied dat we tekst bewerker noemen. Zie het als een afgeslankte versie van een tekstverwerker (zoals Microsoft Word) waarin je de tekst op kan maken, toevoegen links, afbeeldingen, smilies, enz. Meer over hoe je je bericht vorm geeft wordt later behandeld. Voor nu, typ je de reactie en druk op de 'Voorbeeld' knop aan de onderkant van de pagina als je het te plaatsen bericht wilt zien zoals het eruit komt te zien als je het instuurt. Wanneer je klaar bent met het bewerken en tevreden bent met het bericht, klik je op 'Plaats bericht' en je bericht wordt geplaatst.

Citeer - Als je iemands bericht geheel of gedeeltelijk wilt citeren klik je eenvoudig op de 'Quote' knop gelegen naast de 'Antwoord' knop onder elk bericht. Het is erg handig als je het geplaatste bericht wilt uitbreiden met je eigen informatie. Zodra je op de citeerknop klikt, kom je in hetzelfde gedeelte terecht als die je gebruikt voor het bewerken of maken van een andere post. Op dit punt, typ je je reactie direct na dat citaat. Als je klaar bent met beantwoorden, druk je op de 'Plaats bericht' knop.

Antwoord onderwerp - Deze toets heeft dezelfde functie als de 'Antwoord' knop met als uitzondering dat je onderwerpregel zich automatisch zal vullen met het onderwerp van het oorspronkelijke bericht (OB). Dit kan van pas komen als je reageert op een lang bericht wiens lijst met onderwerpen in de loop der tijd is gewijzigd, maar je wilt reageren op het  OB. Als je klaar bent, klik je op de  'Plaats bericht' knop.

Maak zelf een nieuw bericht.

Nu heb je gereageerd op een paar andere berichten, en je voelt je al als een geaccepteerd lid van de gemeenschap, je wilt ons iets vertellen over jezelf. Om dit te doen, moet je beginnen met je eigen onderwerp, zodat we goed kunnen reageren en je begroeten. Ga naar ons algemene forum en klik er op, zodat je de lijst van alle bestaande functies te zien krijgt. Bovenaan de lijst is een knop 'Nieuw onderwerp'. Klik op die knop om je eigen onderwerp te starten. Je komt nu bij dezelfde tekstverwerker die je eerder gebruikte toen je reageerde op berichten. Typ simpelweg je bericht, vertel ons alles over jezelf en druk op 'Plaats bericht'. Nu zie je je eigen bericht in de lijst met berichten.

De indeling van je bericht.

Eerder hebben we je al vermeld dat de tekstverwerker die we hier gebruiken, vergelijkbaar is met andere tekstverwerkers. Ook hier kun je de tekst aanpassen en laten opvallen.
 
Het eerste, fundamentele wat je moet weten is dat het forum gebruik maakt van wat heet BBcode of Bulletin Board Code. BBcode maakt gebruik van 'tags' om je tekst op te maken. Elke 'tag' heeft een opening en sluiting 'tag' aangeduid tussen haakjes. Een opening-tag zal eruit zien als [] en een afsluitende tag als [/]. Let op de schuine streep in het haakje sluiten. Als je de slash vergeet, zal het forum je haakje sluiten interpreteren als een haakje openen.

De eenvoudigste manier om je tekst op te maken is meestal om het eerst uit te typen, dan selecteer je het en druk je op de juiste knop aan de bovenkant van de editor. Bijvoorbeeld, als je 'wat tekst'  vet wilde maken dan type je dus eerst de tekst, daarna selecteer je ‘wat tekst’ met de muis, en druk dan op het 'B' icoontje in de werkbalk dat bevindt zich net boven het gedeelte Bericht (waar je je bericht ziet). Je ziet nu: [b] stukje tekst [/ b].

De BBcode Wiki behandelt de basis opmaak- of ‘mark up’ labels dus laten we verder gaan met wat er niet in WIKI wordt behandeld.

Lijsten

Er zijn twee soorten lijsten: gesorteerd en niet-gesorteerd. Een gesorteerde lijst is een numerieke lijst zoals je zou kunnen gebruiken om de uitslag van een race te laten zien. Een niet-gesorteerde lijst is een lijst die je zou kunnen gebruiken om een boodschappenlijst te laten zien. Er zijn twee verschillende tags die nodig zijn om een lijst te maken.

Eerst moet je gebruik maken van een tag die de aard van de lijst die je wilt creëert.

[Ul] [/ ul] = niet-geordende lijst [ol] [/ ol] = geordende lijst

Ten tweede, gebruik je een lijst-tag voor elk item in de lijst

[Li] [/ li] = elk item in de lijst.

Zo zou de code voor een geordende lijst er als volgt uitzien:

[Ol] [li] 1e plaats [/ li] [li] 2e plaats [/ li] [li] 3de plaats [/ li] [/ ol]

Video's

Insluiten van een video in je post is een meer recente toevoeging aan het forum en maakt gebruik van een groot aantal video-sharing websites op het web. Dit geeft ons de mogelijkheid om de video in ons forum te zien, zonder het zelf te hosten of te maken, je volgt een link naar een andere website om de video te zien. Zodra je een video wilt posten moet je de unieke identificatie URL invoegen om de video te zien.

Het is moeilijk om hier gedetailleerde instructies of voorbeelden van te geven, dus we zullen alleen ingaan op de basis. Begrijp wel dat elke ‘video sharing website’ een unieke identificatie voor elke video toepast. Bijvoorbeeld deze video van YouTube waarvan de URL is http://www.youtube.com/watch?v=bqJE5TH5jhc. Je moet de video's unieke identificator (die verschilt afhankelijk van welke site die je bezoekt) weten, in ons voorbeeld, is de unieke identificator bqJE5TH5jhc. Als je eenmaal weet wat dat unieke id is, kun je die video insluiten in ons forum door het selecteren van de video-hosting website van de 'video' drop down lijst aan de bovenkant van de WYSIWIG editor het volgende te typen:

[Video type =] [/ video]

Als je een video van YouTube wilt invoegen, zou de BBCode er als volgt uit zien:

[Video type = youtube] insert_unique_identifier_here [/ video]

bij voorbeeld

[Video type = youtube] bqJE5TH5jhc [/ video]

Het verdient de voorkeur om eerst de geplaatste link te testen alvorens je het bericht met de link plaatst.

Er zullen momenten zijn waarop je een bericht wilt bewerken dat je eerder hebt geplaatst, denk hierbij aan typefouten of gebroken links. Het overkomt ons allemaal, Dit kan slechts bij je eigen berichten, je vindt dan rechtsonder de knop ‘bewerken’. Druk gewoon op de ‘bewerken’ knop en je maakt gebruik van dezelfde tekstverwerker die je gebruikt om je bericht te plaatsen. Je kunt je eigen berichten wijzigen als het je past en als je tevreden bent, klik je op de 'Plaats bericht' knop aan de onderkant van de pagina.

Zichtbaarheid en kennisgeving van je favoriete berichten

Nu je je hebt gevestigd in je nieuwe gemeenschap en iedereen hebt ontmoet, wil je in staat zijn om gelijke tred te houden met je favoriete berichten, zonder dat je elke 5 minuten moet inloggen om nieuwe berichten te zien. Er zijn een paar dingen die je kunt doen.

Abonneren

Aan de bovenkant en de onderkant van elke post vind je de knop 'Abonneer'. Als je op deze knop drukt schrijf je je in op dat onderwerp zodat alle reacties op dat onderwerp een mail zullen genereren naar je e-mailadres waarin staat dat een nieuwe post is gemaakt samen met een link rechtstreeks naar genoemde post voor je gemak. Het zal je opvallen dat op die plaats de knop 'Afmelden' aangeeft dat je geabonneerd bent en door op die knop te drukken wordt je abonnement verwijderd. Het beheren van abonnementen kun je ook in je profiel doen.

Favorieten

Een andere manier om bepaalde berichten in de gaten te houden, is het toevoegen van deze berichten aan je lijst met favorieten.  Klik op de knop ‘Favoriet’, daardoor komt er een zichtbaar teken voor het bericht in het berichtenoverzicht. Het teken valt dusdanig op dat je dan weet dat het een bericht is wat je wilt volgen. Om het bericht niet meer te volgen, en dus het zichtbare teken voor het bericht weg te halen klik je op 'Verwijder uit favorieten’. Vergeet niet dat je ook je favorieten in je profiel kunt bewerken.

Het Karma systeem

Het karma-systeem is een van die leuke kleine dingen die een aspect van een website levert aan de gemeenschap, een bijdrage zodat je feedback kunt geven aan degenen die het verdienen. Het is een hulpmiddel dat je kunt gebruiken om waardering of afkeuring te tonen voor alles wat een ander lid heeft gedaan.

Misschien heb je een vraag geplaatst over hoe iets te doen en kreeg je zo'n snelle en behulpzame reactie van een ander lid dat je je waardering wilt tonen in meer dan alleen woorden. Je kunt ze toejuichen door Karma. Misschien heeft een ander lid op die dezelfde functie negatief gereageerd, Je kunt hen dan 'slaan' met  Karma. Echter, indien je iemand moet 'slaan' met Karma, meld dit dan ook aan een moderator, er is dan misschien sprake van een groter probleem.

Gelieve verantwoord gebruik te maken van het karma-systeem. Maak er geen misbruik van door kunstmatig iemands karma op te pompen of het voeren van een persoonlijke oorlog tegen iemand door het verminderen van hun karma. Als misbruik wordt ontdekt kan het karmasysteem worden  uitgeschakeld omdat het niet noodzakelijk is.

De karmacontroles bevinden zich in de top, rechts van elke post die we maken in het forum. Het '+' teken voegt karma toe en de '-' neemt het weg. Het is niet mogelijk je eigen karma te bewerken.

Conclusie

Nu je weet hoe je je eigen berichten moet maken, bewerken, instellen meldingen, etc, ben je klaar om de rest van het forum te verkennen. Wees niet bang. Klik op dingen en zie wat ze doen. Als er iets 'breekt' of je begrijpt niet hoe je iets gebruikt, plaats dan een bericht in het forum en vraag om hulp.

Strony internetowe